Ιμάντας χρονισμού

2015-03-26 14:36

 

Ο ιμάντας χρονισμού αποτελεί το πλέον ζωτικό μέρος ενός κινητήρα, αφού είναι αυτός που ουσιαστικά κινεί όλη την «αναπνοή» του. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έρθει η ώρα της αλλαγής του;
 

Ο ρόλος του ιμάντα χρονισμού στους σύγχρονους κινητήρες
 
Ο κύριος ρόλος που παίζει ο ιμάντας στους σύγχρονους κινητήρες αυτοκινήτου είναι αυτός του χρονισμού, της διέγερσης δηλαδή των βαλβίδων του μηχανικού συνόλου. Ο ιμάντας, μεταβιβάζει την περιστροφική κίνηση του στροφαλοφόρου άξονα στον εκκεντροφόρο, διατηρώντας την απαραίτητη συγχρονισμένη κίνηση μεταξύ των δύο αξόνων και κατά συνέπεια, φροντίζοντας για την αλληλεπίδραση μεταξύ της κίνησης του εμβόλου και της διέγερσης των βαλβίδων. Με πιο απλά λόγια, ο ιμάντας χρονισμού είναι αυτός που φροντίζει για τη σωστή «εισπνοή» και «εκπνοή» του κινητήρα, όντας το κύριο μέσο που κρατά σε σωστή και κυρίως, συγχρονισμένη κίνηση, τους δύο κυριότερους άξονές του. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τυχόν ζημιά του ιμάντα χρονισμού, επιφέρει σημαντικές βλάβες στο εσωτερικό του κινητήρα, για αυτό και συνίσταται η άμεση και τακτή αντικατάστασή του.
 

Ο ιμάντας χρονισμού δεν υπάρχει σε όλους τους κινητήρες, αφού σε κάποιους εξ αυτών τη θέση του ιμάντα παίρνει μια μικρή αλυσίδα (η περίφημη καδένα), η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι ενδέχεται να μη χρειαστεί αντικατάσταση σε όλη τη διάρκεια ζωής του κινητήρα, από την άλλη όμως δεν είναι τόσο αθόρυβη όσο ο ιμάντας στη λειτουργία της, ενώ απαιτείται και η λίπανσή της. Συνήθως η καδένα χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρες, αν και μπορεί να βρεθεί και σε κινητήρες μικρότερης χωρητικότητας.

 
Κάθε πότε πρέπει να τον αλλάζουμε;
Ο ιμάντας χρονισμού έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και η αλλαγή του, ανάλογα με τον κατασκευαστή, βρίσκεται μεταξύ 60.000 και 150.000 χιλιομέτρων (περίπου κάθε 4 χρόνια). Συνήθως, όταν κατά το ξεκίνημα του αυτοκινήτου ακούγεται κάποιο σφύριγμα από τον κινητήρα, είναι μια καλή προειδοποίηση ότι έφθασε η στιγμή για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού.
 
Ο ιμάντας χρονισμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πρέπει να διατηρεί σωστή την τάση του, παρότι μετά από κάποιο διάστημα λειτουργίας του, το μήκος του αυξάνεται ελαφρώς μεταβάλλοντας τον εσωτερικό χρονισμό. 
Εδώ, αναλαμβάνει ο τεντωτήρας, που φροντίζει να τεντώσει τον ιμάντα κατά την τοποθέτηση και να καθορίσει την τάση που απαιτείται, ενώ εάν είναι και αυτόματος ο τεντωτήρας, τότε φροντίζει και να αντισταθμίσει τις όποιες διαφορές μήκους του ιμάντα κατά τη διάρκεια των ετών, ώστε να διατηρηθεί σταθερή η τάση του. 
Στην περίπτωση που ο τεντωτήρας είναι μηχανικός, απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις ο έλεγχος της λειτουργίας του ιμάντα και τυχόν ρύθμισή του.
 
Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά του
Όταν αγοράζετε καινούργιο ιμάντα, για να μπορέσετε να βρείτε αυτόν που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας, πάρτε μαζί σας, αν είναι δυνατόν, τον παλιό ιμάντα του αυτοκινήτου σας. Οι ιμάντες ξεχειλώνουν με τη χρήση, οπότε μην ανησυχήσετε αν δείτε ότι ο καινούργιος ιμάντας είναι μερικά χιλιοστά πιο κοντός από τον χρησιμοποιημένο. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε ανταλλακτικό που προτείνεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου.